Terug naar overzicht

Namen om op te eten

04 September 2016

Namen om op te eten

Ik zeg: “Bond-drankje?” En jij antwoordt meteen: “Martini, shaken … not stirred.” Als je charisma zó groot is, straalt het af op het voedsel om je heen. Goed voor heerlijke verhalen die je doen watertanden. Ontdek de geschiedenis achter onze illustere eetcultuur en … smakelijk!

Aperitief

Bond, James Bond is natuurlijk een fictieve gozer. Maar kanunnik Félix Kir was ooit springlevend. Hij schopte het zelfs tot burgemeester van Dijon. Vanuit die functie positioneerde hij de mix van champagne en crème de cassisals standaarddrank: de kir royal was geboren.

Voorgerecht

In 1950 staat Giuseppe Cipriani in de keuken van zijn Venetiaanse Harry’s Bar. In de koelkast vindt hij alleen nog rauwe ossenhaas. “Mamma mia, wat nu gedaan?” Hij snijdt het vlees in flinterdunne schijfjes en serveert ze met een kwak mayonaise, een scheut worcestersaus, een druppel tabasco en een snuif witte peper. “Ikke presentere u die carpaccio, basta! Wante die kleuren doene mij denken aan de sjilderaaien van Vittore Carpaccio.”

Hoofdgerecht

Geef toe: een zonnige dag op het strand en dan een pizza Margherita met een heerlijk glas wijn? Hemels! En zo dacht ook de Italiaanse koningin Margherita. Op vakantie zat ze plots met een klein hongerke. Dus snelde er een bode naar de beste pizzabakker van Napels. Die gebruikte alleen tomaat, mozzarellakaas en basilicum: toevallig de drie kleuren van de Italiaanse vlag.

Slaatje

Laat u niet vangen aan de caesarsalade. “Hoezo, da’s toch de gemakkelijkste van allemaal?” Niet dus. Want de naam van die trog sla heeft niets te maken met de Romeinse keizer. Wel met die van Caesar Cardini, een Amerikaanse kok met Italiaanse roots die een restaurant in het Mexicaanse Tijuana runde. Vreemde vogels die Caesaren. Er is er nu eentje gesignaleerd die zijn wereldberoemde naam linkt aan een opvoedingstechniek voor honden. Veel gekker moet het toch allemaal niet worden, toch?

Dessert

Je bent niet in Wenen geweest zonder een stuk Sachertorte: een dikke plak chocoladecake met veel glazuur en een stroperige vulling van abrikozenmarmelade. Uitgevonden door Franz Sacher. Zoonlief Eduard Sacher opende in 1876 een restaurant achter de Weense opera waar ze nu nog altijd de enige echte Sachertorte bakken. 

Ben je bekend of plan je dat een dezer dagen te worden? Bedenk dan een gerecht en geef het jouw naam. Kom daarna naar ElaN: wij helpen je graag met vertalingen van die naam en het bijbehorende recept in alle talen van de wereld. Zó serveer je taalsucces!

 

ElaN Languages always has a customised answer for your language question.
Let our language services convince you. Or request a price quote (at no obligation) today.

Password heet voortaan ElaN Languages. Een nieuwe naam en website dus. Ontdek onze nog uitgebreidere service.

password.nl wordt elanlanguages
Open the website

Translavic heet voortaan ElaN Languages. Een nieuwe naam en website dus. Ontdek onze nog uitgebreidere service.

Translavic word nu Elanlanguages
Open the website