Terug naar overzicht

Shakespearefragilisticexpialidocious

23 April 2023

E-flash Shakespeare

Quizje: wat is het meest gebruikte adjectief in het Engels? Yep, ‘good’. En het meest gebezigde zelfstandige naamwoord? Tromgeroffel … ‘time’. Combineer die twee en zet je schrap voor een vermakelijke portie ‘good times’. Want – oh yeah – op de dag van de Engelse taal, tevens de dag waarop een zekere Shakespeare 459 kaarsjes zou uitblazen, strooien we graag met enkele Engelse taalweetjes. 

Engels is everywhere

Er zijn 335 miljoen moedertaalsprekers en 840 miljoen mensen die zich behoorlijk kunnen behelpen in het Engels. Rapportcijfers waarmee je al eens kunt uitpakken op een reünie. En toch is het Engels daarmee ‘maar’ de derde taal op het wereldtoneel. Het Spaans claimt plaats twee en voor het Mandarijn met één miljard moedertaalsprekers is the sky the limit. Maar goed, terug naar het Engels. Dat is in 94 landen en onafhankelijke regio’s een officiële taal. Weet je trouwens waar niet? De VS. Echt! Daar hebben ze wettelijk nooit een officiële taal vastgelegd. Al kun je er gerust met je Engels terecht, sure thing.

Dichten zoals Sjeekspier

Er is discussie over, dat klopt. Maar volgens de Oxford Dictionary telt het Engels minstens 500.000 woorden. Om de twee uur steekt er een nieuwe term zijn kopje boven water – da’s jaarlijks goed voor 4000 extra woorden. En dat is dan nog buiten de waard, good old bard Shakespeare gerekend. Want op zijn eentje verrijkte hij het taaltje met 1500 nieuwe woorden en uitdrukkingen. To name but a few: fair play, swagger, manager. Allemaal woorden die bovendien als leenwoord of vertaald in het Nederlands zijn beland. Van een never-ending story gesproken.

Freeze, jij Anglofiel en beken: Fries is cool

De belangrijkste basis voor het Engels is … het Fries, gecombineerd met een scheut Deens en een snuifje Nederduits. Die mix is zelfs goed voor een eigen taalkundige Anglo-Friese subgroep binnen de Indo-Europese taalfamilie. Die Friese invloed laat zich tot op de dag van vandaag voelen. Indeed, neem nu woorden zoals skipper (schipper), smuggler (smokkelaar), yacht (jacht) en waffle (wafel): zonder het zelf te beseffen spreken de Engelsen al een (klein) mondje Nederlands. :-)

Snelcursus overlevingsengels

Shakespeare doet een twist in zijn graf als hij het hoort, maar Engels kan extreem eenvoudig zijn. Als je van de 500.000 woorden 1000 goedgekozen exemplaren leert, ben je vlot verstaanbaar – daarvan zijn ‘I’ en ‘you’ de meest gebruikte. De Engelse taal bestaat dan weer voor 11 procent uit de letter ‘e’. Voor de rest is het een beetje ‘vrijheid, blijheid’. Want er is geen officiële instantie die de taalontwikkeling controleert of stuurt, zoals onze Nederlandse Taalunie of de Académie française. En dat terwijl 80 procent van alle online informatie in het Engels opgeslagen is. Je voelt meteen dat een degelijke kennis van het Engels een must wordt voor de taalarcheologen van de toekomst. :-)

ElaN verzekert je toekomstige image

Wil je voorkomen dat archeologen over een paar honderd jaar schabouwelijk Engels op jouw hard disk terugvinden? Vertrouw je teksten dan toe aan de Shakespeareaanse expertise van je ElaN-whizzkids. Dan spreken ze – met een beetje geluk – over 457 jaar nog altijd over jouw schrijfsels.

> Kies voor een (ver)taalservice die boekdelen spreekt!

ElaN Languages always has a customised answer for your language question.
Let our language services convince you. Or request a price quote (at no obligation) today.

We are delighted that PassworD is now part of ElaN Languages. Discover the benefits ElaN Languages offers you.

password.nl wordt elanlanguages
Open the website

We are delighted that Translavic is now part of ElaN Languages. Discover the benefits ElaN Languages offers you.

Translavic word nu Elanlanguages
Open the website